Sådan bekæmper du muldvarpe

De fleste mennesker med have kender til muldvarpe og mange kender nok også til ærgrelsen over at se en ellers fin græsplæne helt ødelagt af muldvarpeskud. Lær om muldvarpe i plænen og om hvordan du bekæmper dem i denne artikel.

af Jesper Ulvedal, skadedyrsbekæmper

Ikke nok med at de store muldvarpeskud kan indeholde mere end 5 kg jord og derfor kan gøre betydelig skade på en græsplæne. Muldvarpens mange, underjordiske gange kan også nærmest underminere en plæne, så jorden føles gyngende at gå på, og der kommer store huller.

Ikke et skadedyr men skader græsplænen 

Muldvarpe er ikke skadedyr. De gør ikke nogen varig eller alvorlig skade på hverken natur eller bygninger. Den kan dog ødelægge en græsplæne, og der kan komme sten med op, når den laver sine muldvarpeskud, som nemt kan gå i græsslåmaskinen og ødelægge den. Så selvom muldvarpe ikke er skadedyr som sådan, er de stadig irriterende at få besøg af.

Dertil kommer, at hvis du én gang har haft besøg af en muldvarp, så er de svære at slippe af med igen. For selv hvis du lykkes med at fange muldvarpen, vil en af den artsfæller som regel hurtigt overtage dens gange og grave videre.

Der er dog også fordele ved at have en muldvarp boende. Hvis du har mange træer, kan dens gange være med til at skabe ventilation omkring rødderne, ligesom muldvarpe ynder at spise snegle og andre dyr, som kan spise vores blomster og afgrøder i haven. For de fleste er disse fordele dog ikke helt nok til at opveje irritationen over en have fyldt med muldvarpeskud.

Hvorfor får du muldvarpe i haven?

Muldvarpe foretrækker en god jord med masser af snegle, insekter og andre smådyr, som den kan leve af, og lige præcis de forhold finder den især i de private haver. Den lever også godt på marker, i parker og i skove. 

I sig selv gør muldvarpen som sagt ikke nogen skade. Den bekæmpes udelukkende af kosmetiske årsager, og derfor skal du gøre op med dig selv, hvor stort et problem, muldvarpen reelt udgør. Når det er sagt, så ér det ofte voldsomt irriterende, når både græsplæne og bede ødelægges og vendes rundt af en muldvarp, der flytter ind.

Sådan bekæmper du selv muldvarpe

Der findes to former for muldvarpebekæmpelse, som du kan eksperimentere med, hvis du har fået besøg af en muldvarp:

1) Muldvarpefælder

Først og fremmest findes der forskellige muldvarpefælder, som du kan købe i byggemarkeder og tilsvarende butikker. En muldvarpefælde fungerer i princippet på samme måde som en gammeldags musefælde, nemlig med en slags saks, der udløses, når muldvarpen kommer ind i fælden. Saksen smækker så sammen om muldvarpen, der dør på stedet. Muldvarpefælder anses som den mest effektive form for privat muldvarpebekæmpelse. 

Hvis du vil anvende en muldvarpefælde er det vigtigt at: 

  1. HANDLE HURTIGT. Skynd dig at sætte en muldvarpefælde ned i én af gangene mellem to af de mest friske skud, når du ser de første muldvarpeskud i haven.
  2. TJEKKE DAGLIGT om der er gået en muldvarp i fælden, eller om noget andet kan have udløst fælden, så den skal spændes igen.
  3. VIDE AT MULDVARPE LEVER ALENE, så går der en muldvarp i fælden, har du højst sandsynligt fanget synderen. 
  4. DET OFTE ER ET VEDVARENDE PROJEKT. For desværre har muldvarpe det med at overtage hinandens gange, og derfor skal du nok betragte din muldvarpebekæmpelse som et meget langvarigt projekt.

2) Muldvarpeskræmmere

Der findes efterhånden mange former for muldvarpeskræmmere i handlen. De fungerer ved at udsende en højfrekvent lyd, som skulle forplante sig i jorden og dermed jage muldvarpen væk.

Der er dog stor diskussion om effekten af dem. Nogle har oplevet gode resultater, andre har ikke. Personligt har jeg heller ikke oplevet, at de har haft nogen virkning, og denne oplevelse bakkes op af en række forsøg med både muldvarpe og mosegrise. Men det er en nem og billig løsning, hvis den virker, så er du frustreret over muldvarpe i haven, så kan du jo give det et forsøg og se, om du får bedre resultater end os.

Få bugt med dit muldvarpeproblem

Muldvarpefælderne anses som de mest effektive. Held og lykke med din muldvarpebekæmpelse. 

Har du et stort og tilbagevendende problem med muldvarpe i haven, vil vores anbefaling være at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Hos skadedyrforbudt.dk bekæmper vi muldvarpe både nænsomt og samvittighedsfuldt.

Få vores nyhedsbrev

Kære kunde.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, skal du ikke være nervøs for at blive spammet! En gang imellem lægger vi et rigtigt godt tilbud op, og vi udgiver små artikler om årstidens skadedyr med gode råd om egenindsats.

Hvis vi har spændende nyheder om nye maskiner, der kan bekæmpe skadedyrene humant og giftfrit, er det også her, du kan få nyheden først. Og så informerer vi selvfølgelig om eventuelle ændringer i priser. Tilmeld dig trygt og velkommen til :-)

Venlig hilsen skadedyrforbudt.dk

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev