Har du mus i dit hus?

Effektiv bekæmpelse af mus!

Hører du nogle gange små pibende lyde oppe på loftet? Så har du med stor sandsynlighed mus i dit hjem, og hvad værre er: De har nok allerede været der et stykke tid. Mus kan nemlig opholde sig i hjemmet i lang tid før, du opdager det, og desuden er de natdyr, så det er som regel mest om aftenen eller natten, man hører noget til dem.

Hvad er en mus?

Musen er en gnaver og egentlig foretrækker den at leve i naturen. Den findes i to forskellige udgaver: husmusen (Mus musculius) og halsbåndmusen (Apodemus flavicollis).

Husmus

Husmusen kan blive op til 9 cm lang, og på trods af navnet lever den oftest på markerne eller i tilsvarende naturområder. Sidst på sommeren, når markerne bliver høstet og temperaturen begynder at falde, søger den imidlertid ind i husene. Den er oftest ensfarvet i en mørkegrå nuance, og den er ikke særligt stor: En fuldvoksen husmus vejer mellem 12-30 gram.

Halsbåndsmus

Halsbåndsmusen bliver noget større end en mus, nemlig op til 12 cm lang, og den lever i skove og andre naturområder. En fuldvoksen halsbåndsmus vejer mellem 15-45 gram. Den er overvejende mørk, men har en hvid pels på maven. Denne art har fået sit navn pga. det brune bånd, der ligner et halsbånd. Halsbåndsmusen opholder sig ofte i det fri, men der er nogle, der søger ind i husene sidst i november måned.

Mus er i den grad modstandsdygtige, og de kan klare sig helt uden vand et stykke tid. Når de kommer ind i husene, bor de ofte steder, hvor der er let adgang til både mad og materialer til at bygge rede af. Mus er næsten altædende, og de kan spise alt lige fra kornprodukter over ledninger til stearinlys.

De kan formere sig 365 dage om året, og de kan få op til 6 kuld om året med 4-8 museunger i hver. Deres drægtighedsperiode er på omkring 3 uger. En mus føder dens unger i en rede, som ofte er bygget på et tørt sted. Her fødes museungerne blinde og uden pels, og de er allerede kønsmodne efter kun 8-12 uger. Så et enkelt lille musefamilie kan hurtigt blive til flere.

Se vores priser på professionel bekæmpelse af mus her

Kend forskel på mus og rotter
Folk har en tendens til at forveksle især de lidt større halsbåndsmus med rotter, fordi deres hale – ligesom hos rotter – er større end resten af kroppen. Det kan også være ganske svært for det utrænede øje at se forskel, og har du mistanke om at have fået besøg af rotter, så er det altid en god idé at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Ellers kan problemet meget hurtigt vokse sig meget stort og næste umuligt at slippe af med igen.

Forskellen på mus og rotter er dels i størrelsen. Rotter er typisk større end mus, og hele deres kropsbygning er også mere robust og stærk. Dertil er musenes snude tit spids, mens rotternes er mere afrundet.

Mus som skadedyr

Et af de skadedyr, der forvolder allermest skade i Danmark, er mus. Selvom de ser søde ud, kan de ødelægge mange fødevarer med deres urin og ekskrementer, som er yderst farlige for mennesker, da de kan forårsage sygdomme som bl.a. salmonella. Hvis du finder fødevarer, der har været i kontakt med mus, bør du kassere produktet med det samme.

Mus har også en tendens til at ødelægge træværk, emballage og elinstallationer. Dette er et stort problem for mange, da de kan gnave ledningerne over, hvilket kan medføre kortslutninger, som kan forårsage ildebrand.

Tegn på, at du har mus

Et af det første tegn på, at du har et museproblem, er at der er ekskrementer rundt omkring i krogene enten i køkkenskabene eller langs væggene. En stærk lugt af urin kan også være en indikation på, at du har ubudne gæster, da mus urinerer meget ofte, dér hvor de holder til. Sidst, men ikke mindst kan du jævnligt høre små kradselyde om natten, hvor musen er aktiv. Det er især vigtigt at tjekke loftrum, kælder eller hulrum, hvor mus nemt kan komme til at bygge reder, men i ældre huse kan de også finde på at bo inde i væggene.

Den mest effektive bekæmpelse af mus

Har du først fået mus i huset, kan de være svære at slippe af med igen. I langt de fleste tilfælde vil jeg derfor anbefale at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, der med sin erfaring kan vurdere problemets omfang, samt finde den bedste bekæmpelsesmetode. Men der er selvfølgelig også ting, du selv kan gøre for at mindske et muse-problem.

Hvordan bekæmper du selv mus?

Musefælder er som regel et oplagt sted at starte, hvis du ønsker selv at bekæmpe mus.

Der findes forskellige former for musefælder, som alle er ganske effektive. Nogle af dem fanger musen levende, hvorefter du kan sætte den ud i det fri. Husk at gøre det mindst et par kilometer fra dit hjem, så de ikke kommer tilbage.

Smækfælden er imidlertid den mest kendte. Med denne type musefælde dør musen med det samme. En sidste mulighed er at bruge en el-fælde, der giver musen stød, så den ligeledes dør på stedet.

Musefælderne kan placeres langs vægge, i køkkenskabe eller på loftet. For at fange en mus er det nødvendigt at placere en madvare i fælden, f.eks. rosiner, kiks eller andre former for lokkemad. Lad være med at bruge ost, da det tørrer hurtigt ud, og så gider musene faktisk ikke spise det. Husk også at tilse musefælderne jævnligt for at se, om der er en mus i fælden.

Du kan også vælge at bekæmpe mus med gift. Denne metode anvendes dog kun, hvis du har mange mus på et udendørs areal. Her spredes giften i såkaldte ”musegiftstationer”for at slå musene ihjel, før de finder vej ind i huset.

Bekæmp mus i sommerhuset

Hvis du finder mus i dit sommerhus, kan de forvolde en hel del skade, fordi der jo tit er lange perioder, hvor man ikke er så meget i sommerhuset. Det kan især gå udover dit sengetøj, møbler, gardiner og andet interiør, som de gnaver i stykker og anvender til at bygge reder i. Sørg derfor for at sætte galvaniseret trådvæv på ventilationsåbninger og opbevar så lidt mad og andet spiseligt i huset, som muligt.

Kan du forebygge mus?

Der er mange måder hvorpå, du kan forebygge besøg fra mus. Først og fremmest skal du sørge for, at musene ikke har mulighed for at komme ind i dit hus, f.eks. bør kældervinduer være lukket konstant. En mus kan komme ind gennem et hul eller en åbning på blot 7 millimeter, så det kan godt være svært at få lukket alt af, men gør det så godt som muligt. Sørg også for at alle døre, karme og porte er tætte, så musene ikke kan finde smuthuller ind i huset. For at være på forkant bør du sørge for, at alle madvarer enten opbevares i køleskabet eller i lukkede beholdere, hvilket gør det sværere for musene at finde føde.

Få bugt med de ubudne gæster

Selvom det er muligt selv at bekæmpe mus med musefælder og andre alternative metoder, kan det være svært at komme problemet med mus helt til bunds. Som tidligere nævnt anbefaler jeg derfor at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, så du kan komme problemet ordentligt til livs. Hos Skadedyr Forbudt er du garanteret professionel hjælp mod skadedyr til rimelige priser.

Vi bekæmper også mus i vores attraktive abonnementsordning – læs mere her og se priser

Få vores nyhedsbrev

Kære kunde.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, skal du ikke være nervøs for at blive spammet! En gang imellem lægger vi et rigtigt godt tilbud op, og vi udgiver små artikler om årstidens skadedyr med gode råd om egenindsats.

Hvis vi har spændende nyheder om nye maskiner, der kan bekæmpe skadedyrene humant og giftfrit, er det også her, du kan få nyheden først. Og så informerer vi selvfølgelig om eventuelle ændringer i priser. Tilmeld dig trygt og velkommen til :-)

Venlig hilsen skadedyrforbudt.dk

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev