Har du fået væggelus i sengen?

Du skal reagere hurtigt, hvis du er blevet invaderet af væggelus. Vi kommer ud til mange, hvor væggelus har formeret sig med lynets hast og spredt sig til hele hjemmet – eller hotellet for den sags skyld. Derfor får du her vores 5 bedste råd til at slippe af med væggelus igen.

af Jesper Ulvedal, skadedyrsbekæmper

Vi ser det desværre hos stadig flere kunder – både i private hjem og på hoteller. Vi bliver typisk kaldt ud til et hus, hvor familien lige har været afsted på en fantastisk rejse og er kommet hjem med væggelus godt skjult i tøj og bagage. Det er en ubehagelig overraskelse, når de kommer frem af gemmerne, for de er ikke altid lette at slippe af med igen.

Væggelus fra ferier og gamle møbler

Rent faktisk var væggelus næsten udryddet i Danmark omkring midten af 1900-tallet, men fordi vi rejser mere og mere over hele verden, så er væggelus begyndt at rejse med os hjem.

Væggelusene kommer typisk fra de hoteller og vandrehjem, du har besøgt, men du skal også være opmærksom på gamle møbler og genbrugsmøbler – især senge og andre møbler i soveområder. De voksne væggelus kan overleve uden blod i op til et år, hvis temperaturen er lav nok, og det er den i mange sommerhuse og ødegårde, hvor de overvintrer i møblerne. De er nogle sejlivede små blodsugere.

Du er ikke i tvivl, for væggelus bider!

Væggelus er en blodsugende tæge, som gerne vil bo tæt på deres føde: Dit blod! Derfor gemmer de sig ofte i de værelser, hvor der soves – ikke kun i senge og madrasser, men også i alle mulige revner, sprækker, paneler, skabe og skuffer.

Det første tegn på væggelus vil som regel være, at du vågner op med kløende bid på kroppen. Biddene er røde og svulmer ofte op. For at finde ud af om biddene stammer fra væggelus, skal du først og fremmest tjekke din seng og områderne omkring den. Du skal se efter små, tynde striber af indtørret blod på lagnerne. I nogle tilfælde kan du også finde tomme huder og skaller.

De er ikke farlige, men ubehagelige, og ingen skal acceptere at bo på et hotel eller i et hus med væggelus.

Derfor får du her vores 5 bedste råd, der virker, så du kan slippe af med væggelus igen:

START MED AT FÅ HJÆLP FRA PROFESSIONELLE. De fleste har brug for eksperthjælp til at slippe af med væggelus.

Du kan sagtens prøve at bekæmpe dem selv, men i mange tilfælde vil du få hurtigere bugt med væggelusene, hvis en skadedyrsbekæmper er med i starten til at afdække det præcise omfang af dit problem. Så bliver du helt klar på, om de kun er i soveværelserne eller om de har slået sig ned i hele huset eller hotellet. Herefter kan du selv gå i gang med bekæmpelsen eller du kan få en professionel til at stå for bekæmpelsen.

Hvis du selv har mod på at bekæmpe dine væggelus, så:

  1.   RYD OP OG STØVSUG hele det område, væggelusene holder til i.
  2.   ADSKIL ALLE MØBLER DER HAR VÆGGELUS. Det vil typisk dreje sig om senge og øvrige møbler i soveværelserne.
  3.   BEHANDL ALLE VÆGGELUSENES GEMMESTEDER. Det er de områder, de passerer på vej til sengene. De skal behandles med et insektmiddel så som forstøvervæske eller aerosolspray beregnet til brug mod krybende og kravlende insekter.
  4.   VASK ELLER FRYS ALT TØJ OG ANDRE TEKSTILER. Alt tøj, nattøj, sengetøj mv. der kan tåle at blive vasket ved en høj temperatur, skal vaskes ved 60 °C, så væggelusene dør. En tur i fryseren ved -18 °C er også effektivt. For at være sikker på at væggelusene er helt døde, skal tøjet ligge i fryseren i minimum fire døgn.
  5.  FRYS ELLER OPVARM MADRASSER OG ANDRE MØBLER, HVOR DE HOLDER TIL. Det er ofte nødvendigt enten at fryse madrasser og møbler, eller behandle med dem med varme, hvis du vil undgå at smide dem ud. For at gøre det, bliver du nødt til at leje en frysecontainer eller et varmetelt.

 

Det kan være nødvendigt at gentage disse 5 ting flere gange med intervaller på under en måned for at være helt sikker på, at væggelusene dør.

Vi håber, at det lykkes for dig. Du er altid velkommen til at få flere gode råd fra os – helt gratis.

Du er også velkommen til at leje det nødvendige udstyr hos os. Vi udlejer varmetelte og frysecontainere på døgnbasis, som du kan bruge til at bekæmpe væggelusene rum for rum, se mulighederne her.

Læs mere om effektiv professionel indsats mod dit væggelusproblem.

 

Få vores nyhedsbrev

Kære kunde.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, skal du ikke være nervøs for at blive spammet! En gang imellem lægger vi et rigtigt godt tilbud op, og vi udgiver små artikler om årstidens skadedyr med gode råd om egenindsats.

Hvis vi har spændende nyheder om nye maskiner, der kan bekæmpe skadedyrene humant og giftfrit, er det også her, du kan få nyheden først. Og så informerer vi selvfølgelig om eventuelle ændringer i priser. Tilmeld dig trygt og velkommen til :-)

Venlig hilsen skadedyrforbudt.dk

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev