Er hvepsene flyttet ind?

Hvepse kan genere rigtig meget

Det er aldrig rart, når en nærgående hveps flyver omkring dig eller har udset sig din sodavand som sit næste måltid. De fleste mennesker har stor respekt for hvepse. Vi lærer, fra vi er helt små, at vi ikke må gøre hvepsen vred. For så stikker den. Og det vil de fleste af os gerne undgå.

Hvepse kan være til stor gene, hvis de først har besluttet sig for at flytte ind i din have eller langs din gavl. Både fordi de er ganske nærgående og til tider aggressive, men også fordi de kan være til skade for nogle af havens nyttedyr. Er der flyttet hvepse ind hos jer, kan det derfor være nødvendigt at bekæmpe dem.

Av! Hvepse og deres stikkerier

Hvis en hveps føler sig truet, kan den vælge at stikke. Dens stikkebrod er glat, hvilket betyder at den kan trække den ud, efter den har stukket. Derfor kan hvepsen, i modsætning til bien, overleve efter at have stukket. En hveps kan også stikke flere gange i træk. Hvepsens stik vurderes normalt til at være mere smertefuldt end biens.

Mange os af er som børn blevet fortalt, at hvepsen kan stikke, selvom den er død. Det passer ikke helt. For selve hvepsen kan jo ikke stikke, når den en død, men derfor kan man faktisk godt stikke sig på dens brod, lige når den er død. Men så er man også ganske uheldig, for brodden vil efter hvepsens død blive skubbet ud af kroppen. Hvepsens gift fortager efter døden, og efter et par dage er den helt væk fra hvepsen.

Et hvepse-liv

Hvepsen er en af de syv arter af gedehams, der findes i Danmark. De lever kun en enkelt sæson, og dør i løbet af efteråret og vinteren. Det er kun de nye befrugtede dronninger, der overlever. Dronningerne finder et lunt sted at være vinteren over, indtil vejret igen bliver mildt. Dronningen starter selv et nyt bo, og i takt med at hendes afkom vokser op, øges hvepseboets fysiske størrelse hen over sommeren. Et hvepsebo på størrelse med en fodbold kan indeholde omkring 5.000 hvepse.

Hvepsene bygger deres bo af papir, som de fremstiller af afgnavet træ. Det er med stor sandsynlighed dét, de er i gang med, når du ser dem flyve rundt ved brændestablen ude i haven. Når hvepsene afgnaver træet, blandes det automatisk med dens spyt, og på den måde fremstiller de den papirmasse, de bruger til at bygge hvepseboet af. Hvepseboet er rundt, og hullet hvor hvepsene flyver ind, er forneden.

Hvepse lever af mange forskellige ting, f.eks. nektar, andre dyr, råddent kød og søde frugter. Sommeren igennem, hvor de skal fodre deres larver, er de hovedsageligt rovdyr, mens de i sensommeren ofte slår sig på søde sager som blommer og syltetøj. Det er også på den årstid, de kan være generende og ganske aggressive ved den udendørs picnic.

Er hvepsene flyttet ind?

Er hvepsene flyttet ind hos dig, enten i din have eller langs din gavl, kan de være til stor gene. Har du brug for at få bekæmpet hvepsene effektivt, er det min klare anbefaling at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Hos Skadedyrforbudt.dk bekæmper vi alle former for skadedyr, og vi gør det både effektivt og med stor respekt for den øvrige natur. Der er imidlertid også en række ting, du selv kan forsøge dig med for at holde hvepseplagen nede.

Hvordan kan du selv bekæmpe hvepse?

Der findes flere måder at bekæmpe hvepse på. Husk dog altid på, at du kun skal fjerne hvepsene, hvis de generer eller er til fare for nogen. Hvepsene i sig selv kan i mange tilfælde betegnes som nyttedyr, fordi de dræber mange uønskede insekter, som ellers ville spise dine afgrøder i haven.

Hvepse genbruger aldrig et gammelt hvepsebo, dvs. at de hvert år bygger et nyt op. Det er normalt umuligt at forudse, hvor hvepsene vil bygge sit hvepsebo. Det ses dog, at hvepsene år efter år bygger sit bo det samme sted, som de finder særlig attraktivt. I disse tilfælde kan man forsøge at forhindre hvepsene i at etablere sig, ved at opsætte et insektnet. Det kan være særligt effektivt, hvis man sætter det over steder, hvor der er direkte adgang op under taget eller hvor der er huller ind til hulmuren.

Har hvepsene været på loftet, i udluftningskanalerne eller i hulmuren, er det vigtigt at lukke afgangen til disse steder inden næste forår. Det vil forhindre de nye dronninger i at komme ind her og starte et nyt bo.

Hvepsedronninger kommer frem i april/starten af maj, afhængigt af vejret. De kan i den periode ofte ses i f.eks. solbærblomster og stikkelsbærblomster, og senere også på eksempelvis træhegn og træhytter, hvor de gnaver i træet. Finder du hvepsedronninger i denne periode og slår dem ihjel, vil det forhindre at de overhovedet får etableret et bo. Her vil jeg dog igen understrege, at hvepse er en del af havens natur, og de skal kun bekæmpes, hvis de er til direkte gene.

Hvordan fjerner du et hvepsebo?

Hvis du vil fjerne et hvepsebo, gør du det for det meste fra starten af foråret og hen til sensommeren/først på efteråret. Hvis du finder et hvepsebo senere end det, vil der ikke være grund til at fjerne det, da hvepsene alligevel dør, når vinteren kommer. Du vil herefter nemt kunne fjerne boet uden at risikere noget. Jo tidligere på året du fjerner hvepseboet, jo lettere vil det være, fordi det på dette tidspunkt endnu ikke er fuldt etableret.

Det er bedst at fjerne et hvepsebo, efter mørket er faldet på. På det tidspunkt af dagen, er alle hvepsene inde i boet og du er sikker på at fange alle hvepsene på en gang. Hvepsene er også ofte mindre aggressive om natten på grund af de lavere temperaturer.

Et gammelt husråd mod hvepse i køkkenet er at placere et krus syltetøj i det åbne vindue. Så holder hvepsene sig her, og flyver ikke længere ind i køkkenet eller huset.

Kom af med de nærgående hvepse

Som beskrevet er der flere ting du kan gøre dig, hvis du selv vil prøve at bekæmpe de små sort-gule væsener. Dog kan det i nogle tilfælde være svært og føles ganske utrygt selv at forsøge at komme dem til livs, hvis hvepsene er flyttet ind. Du skal samtidig søger for at værne om de danske bier.

Så ofte bør du kontakte en professionel skadedyrsbekæmper. Hos Skadedyrforbudt.dk er du altid sikret en målrettet indsats, rimelige priser og ærlig snak.

Kontakt os her og få et uforpligtende tilbud på bekæmpelse af hvepse

Få vores nyhedsbrev

Kære kunde.

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, skal du ikke være nervøs for at blive spammet! En gang imellem lægger vi et rigtigt godt tilbud op, og vi udgiver små artikler om årstidens skadedyr med gode råd om egenindsats.

Hvis vi har spændende nyheder om nye maskiner, der kan bekæmpe skadedyrene humant og giftfrit, er det også her, du kan få nyheden først. Og så informerer vi selvfølgelig om eventuelle ændringer i priser. Tilmeld dig trygt og velkommen til :-)

Venlig hilsen skadedyrforbudt.dk

Du er nu tilmeldt vores nyhedsbrev