Som udgangspunkt skal vi passe rigtigt godt på alle vores bier. Der er mange underarter af bier, og fælles for dem alle er, at de udfører en meget vigtig funktion i naturen i form af deres hjælp med at befrugte træer, buske, blomster, afgrøder osv.
Groft sagt kan bierne inddeles i to grupper: De sociale bier og de solitære (enlige) bier. De sociale bier lever i samfund med en dronnning, mens de solitære passer hvert deres afkom. Læs mere om Danmarks mange forskellige arter af bier her: VILDEBIER.DK
Bier udgør sjældent en særlig fare, hvis man ikke forstyrrer dem. En undtagelse er, hvis man er allergisk overfor bistik, eller hvis et bo fra de sociale arter har opnået en anseelig størrelse på en rigtig uheldig placering i forhold til hjemmet.
Når store bisværme fra de sociale bier flytter sig og midlertidigt slår sig ned i tusindtal, kan man enten vente en dag eller to, hvorefter bierne for det meste flyver videre. I de fleste tilfælde vil et sådant pludseligt “angreb” af bier altså løse sig selv, eller man kan prøve at finde en lokal biavler, der vil komme og hente bierne.
Bier, der finder vej ind i fugerne i vores murstenshuse, betegner vi som murbier. Murbier er solitære, og er også et nyttedyr i naturen, men her er ramte husejere ikke enige. Fugerne mellem murstenene bliver gennemhullet af murbierne i løbet af få år. Selvom bierne kan betegnes som harmløse, har deres tilstedeværelse stor betydning for husets vedligeholdelsesstand. I den sammenhæng kan det give mening at bekæmpe. En løsning kan også være forebyggelse ved at få udskiftet fugen til en ny, stærk én, så bierne ikke længere kan slå sig ned her. Vi hjælper gerne med en professionel strategi i forhold til murbier.
Er der tale om de bier, vi kender som honningbier, vil vi tilråde ikke at bekæmpe dem, da vores honningbier, ligesom vores vilde bier, er truede.