Vi går koldere tider i møde, og det får musene til at søge læ for kulden. Og uanset hvor søde de ser ud, så kan de lave stor skade, når de først kommer indenfor i dit varme hus. Vi anbefaler, at du sikrer dig, inden skaden sker. Så her får du vores bedste råd til hvordan, du kan bekæmpe og forebygge mus i dit hjem.

af Jesper Ulvedal, skadedyrsbekæmper

Mus er gnavere og foretrækker at leve i naturen. Når vinteren banker på døren, markerne er høstede og bladene begynder at visne, vil de dog gerne indendøre. Men mus er sundhedsskadelige og kan hurtigt sprede sygdomme, når de søger efter mad i et hus. Læg dertil en irriterende tendens til at gnave sig gennem alt – herunder ledninger, der kan skabe brandfare, og vandrør af plast, der kan give vandskade.

De sikre tegn på mus i dit hus

Hører du pibende og skrabende lyde i dit hjem, særligt om natten? Mon ikke du har fået et par nye tilflyttere i form af mus? Det kan desværre tage lang tid at opdage musene. For mus er nataktive dyr og foretrækker at finde føde, når vi andre sover, hvorfor vi ofte ikke hører deres puslen. 

Hold også øje med museekskrementer og en lugt af ammoniak fra deres urin. Mus har det med at opsøge rum med fødevarer, så køkkenborde, fadebure og emballager, der indeholder mad, kan indeholde rester af deres afføring og fedtpletter fra deres pels. De vil også gerne bygge reder i hulrum, på lofter og i kældre.

Er det mus eller rotter?

Når du bliver opmærksom på lydene i dit hus, så start med at få klarhed om, hvad det er for en gnaver, der er flyttet ind. Mange forveksler de lidt større halsbåndsmus med rotter, fordi deres hale – ligesom hos rotter – er større end resten af kroppen. 

Den primære forskel er størrelsen. Rotter er størst. Hele deres kropsbygning er stærkere og mere robust. Desuden er musenes snude spidse, mens rotternes er mere runde. Men det kan være svært at se forskel, og har du mistanke om rotter, så kontakt kommunens rotteafdeling eller en professionel skadedyrsbekæmper. Ellers kan problemet hurtigt vokse sig meget stort, og blive næsten umuligt at slippe af med igen.

Sådan bekæmper du mus

Hvis du har mod på selv at gå i gang med bekæmpelsen, så er musefælder som regel et oplagt sted at starte. Der findes forskellige former for musefælder, som er aldeles effektive. Du kan selv bestemme om du vil fange musene levende eller døde. Hvis du gerne vil fange dem levende og sætte dem ud i naturen igen, skal du blot huske at komme langt nok væk fra dit hjem, så de ikke kommer tilbage. 

Effektiv gør-det-selv bekæmpelse af mus

Den mest kendte musefælde er smækfælden. Her dør musen med det samme. Det samme gør sig gældende med el-fælden. Den giver musen stød, så den ligeledes dør på stedet.

Fælles for alle fælderne er, at de tilbyder en madvare eller duft, som musen gerne vil have fat i. Det kan være rosiner, kødpålæg, kiks eller andre former for lokkemad. Mus spiser næsten alt, de kan komme til – men undgå ost, for den bliver meget hurtigt tør, og så bliver musene ligeglade med den. Musefælderne kan placeres langs vægge, i køkkenskabe, på loftet eller i kælderen.

Du kan også vælge at bekæmpe mus med gift. Metoden anvendes dog kun, hvis du har mange mus udendørs. Her bruger man “musegiftstationer” for at slå musene ihjel. Dette er en forebyggende metode, som du kan bruge, inden musen bevæger sig indenfor.

Der findes elektroniske fælder, hvor du kan tjekke, om der er gået noget i fælden via SMS. På den måde undgår du at skræmme musene væk, ved hele tiden selv at tjekke fælderne manuelt. 

Forebyg, at musene flytter ind

Der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du gerne vil undgå mus i dit hjem. 

  1. Sørg for at holde kældervinduer og andre indgange ned til kælderrum eller krybekældre lukkede, så musene ikke kan komme ind.
  2. Få tætnet sprækker og revner i dit hus. Mus kan komme ind af huller helt ned til 7 millimeter i diameter, derfor er det vigtigt, at du sikrer alle mulige indgange –  også dem, du ikke havde tænkt over, såsom indgange ved døre, vindueskarme og porte. 
  3. Opbevar fødevarer i lukkede beholdere. Mus søger efter mad overalt, så sørg for at sikre dine madvarer i køleskab, fryser eller tætte bokse.
  4. Få én eller flere katte. Naturens egne musefælder tager mange flere mus, end du kan forestille dig.
  5. Tjek løbende dit hjem for potentielle museindgange, så du handler forebyggende fremfor behandlende. Det vil gavne i den anden ende.

Rådene er simple, men nødvendige, hvis du gerne vil holde musene ude.

Du kan altid ringe og få råd og vejledning, hvis der er noget, du undrer dig over eller har brug for hjælp til. Du har desuden mulighed for at leje udstyr af os – se mulighederne HER.

Vi håber, at det lykkes for dig.

Læs mere om effektiv professionel indsats mod dit MUSEPROBLEM.

Vi bekæmper også mus i vores attraktive abonnementsordning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *