I har lige sat jer omkring spisebordet i sommerhuset – eller måske har I allerede sovet første nat i sommerhuset og er vågnet op med en fornemmelse af, at I ikke er alene. Så er det nok fordi skadedyrene har overvintret i dit sommerhus. Der findes mange slags ubudne gæster, og bare rolig: Du kan sagtens slippe af med dem igen. Her får du nogle gode råd til, hvordan du gør det bedst muligt.

af Jesper Ulvedal, skadedyrsbekæmper

Sidste år huskede du at låse døren og lukke alle vinduer, og så lod du i god tro sommerhuset stå tomt vinteren over. Men vinterens kulde kan desværre have gjort, at du alligevel har fået ubudne gæster i dit sommerhus, og du opdager det sikkert først, når I har pakket ud og gjort klar til en dejlig ferie.

Nogle skadedyr er ganske harmløse, mens andre kan være generende eller direkte skadelige for dig og dit sommerhus. Der er heldigvis flere ting du selv kan gøre ved dit skadedyrsproblem, og dem vil vi gerne dele med dig her.

Mus og rotter kommer ind af alle sprækker

Sidst på sommeren, når markerne høstes, og det bliver koldere i vejret, så søger mus og rotter ind i dit sommerhus. Selvom du har slukket for varmen i sommerhuset, vil de stadig søge ind. Og har du madvarer eller dyrefoder stående, så har de endnu større grund til at blive vinteren over.

Hvis du har fået mus eller rotter, opdager du dem typisk ved, at de har gnavet i ledninger eller andre ting i huset eller måske finder du ekskrementer. Her anbefaler vi, at du bruger fælder til at fange dem i stedet for gift. Du skal kun bruge gift som allersidste udvej, da de forgiftede dyr lægger sig til at dø på de mest ufremkommelige steder i huset. Og derudover kan giften overføres til andre rovpattedyr i naturen, hvis de forgiftede dyr søger udenfor for at dø.

Hvis du fremover gerne vil undgå mus og rotter, er det en god ide at gå sommerhuset igennem for huller og sprækker, som de kan komme ind af. Rotter skal bruge et hul på halvanden centimeter, og en mus har kun brug for en sprække på seks-syv millimeter. Sørg for at sådanne huller er dækket godt til. Tjek også, at dine kloakriste er skruet godt fast, da rotterne kan løfte tre gange sin egen vægt og dermed få fri adgang til dit badeværelse.

Myrerne indtager terrassen

Selvom myrerne er forholdsvis harmløse, så er det helt forståeligt, at du er træt af, at de invaderer dit sommerhus og din terrasse.

Ligesom i tilfældet med mus og rotter, skal du tjekke dit sommerhus for huller, hvor myrerne kan komme ind. Hvis du finder myretuer udenfor sommerhuset, så kan du ødelægge dem ved at hælde kogende vand deri – især hvis de befinder sig ved husets sokkel.

Hvis du vælger at bruge gift, så er det meget vigtig, at du følger alle instrukser på det produkt, du vælger. Derved undgår du at børnene eller dine omgivelser bliver påvirket af giften.

Borebiller udhuler de bærende konstruktioner

Det er så ærgerligt, hvis du kommer ud til dit flotte, ældre sommerhus og opdager, at der er gået borebiller i træværket.

Borebiller kan være meget aggressive og kan faktisk ende med at ødelægge de bærende konstruktioner i dit sommerhus. Den bedste måde at forebygge borebiller i det smukke, ældre træværk er ved at holde sommerhuset varmt og tørt.

Hvis uheldet er ude, kan du selv overfladebehandle træet med et middel mod træskadedyr. Vi anbefaler til hver en tid, at du vælger et miljøgodkendt produkt. Hvis du opdager, at borebillerne har spredt sig til større dele af træværket, er det bedst at kontakte en professionel bekæmper, så problemet kan blive ordnet systematisk og helt i dybden.

Væggelus bor ikke kun i sengen

Er I vågnet op med kløende bid og er der tynde, røde streger på lagnet, så tyder det desværre på, at I har fået væggelus i sommerhuset.

Et køligt sommerhus er det perfekte sted at overvintre for væggelus. Kulden forlænger den tid, de kan leve uden mad, og da der sjældent bliver frostgrader, overlever de vinteren over i en dvaletilstand..

Væggelus kan være et omfattende problem at få bugt med, da de ikke kun befinder sig i sengen, men også i revner, sprækker, skuffer og skabe. Hvis du skal gøre det selv, så handler det om at følge disse punkter:

  • Ryd op og støvsug
  • Skil de ramte møbler ad
  • Behandl alle væggelusenes gemmesteder
  • Vask, frys eller opvarm tøj, sengetøj og madrasser for at slå væggelusene ihjel

Lykkedes det dig ikke at få bugt med væggelusene, er det en god ide at kontakte et professionel firma, da de har det avancerede udstyr, der skal til for at få bugt med dem i første omgang.  

Hvepsene ødelægger den gode stemning

Senere på sæsonen kan aggressive hvepse ødelægge en god aften på terrassen. Du sidder hele tiden og frygter, at de stikker dig, dine børn eller dine gæster, og så er den gode stemning ofte udfordret.

Hvis du opdager et hvepsebo ved dit sommerhus, er der heldigvis noget du kan gøre ved det, inden du inviterer gæster og starter grillen op. Når du skal fjerne et hvepsebo, er det vigtigt, at du er ordentligt påklædt. Det betyder:

  • Ingen tætsiddende tøj
  • Alle indgange til huden skal være lukket af
  • Dit hoved og dine hænder skal være dækkede

Start med at sprøjte gift direkte ind i boets indflyvningshul, og herefter har du nogle sekunder til at få det ned i en affaldssæk. Du kan forsigtigt åbne affaldssækken og sprøjte mere gift ned i sækken. Hold den enten lukket, eller put sækken i fryseren i 24 timer. På den måde er du sikker på, at alle hvepsene dør.

Vi anbefaler, at du gør det tidlig morgen eller meget sen aften, og at I er to om at hjælpe til . Så den ene kan ringe efter hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Til sidst vil vi lige nævne, at du skal være opmærksom på størrelsen af hvepseboet. Der kan være mange hvepse i selv de små bo. Så hvis boet er større end en tennisbold fraråder vi, at du selv forsøger at fjerne boet, medmindre du er helt sikker på, hvad du foretager dig.

Du er altid velkommen til at kontakte os

Vi håber, at du og dit sommerhus er sluppet for alt for mange ubudne gæster – eller at du kan bruge vores gode råd til at få dem fjernet.

Hvis dit skadedyrsproblem viser sig at være svært at få bugt med, så er du altid velkommen til at kontakte os – enten for et godt råd eller for professionel hjælp. Ring på telefon 70 40 46 00 alle ugens 7 dage.  Du kan også læse mere om hvert enkelt skadedyr og om hvordan vi kan hjælpe jer.  

Rigtig god sommerhusferie.  

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *