Kom af med bananfluer – skånsomt og effektivt

Vidste du, at man kan få bekæmpet bananfluer professionelt? Se priser her

 

Først var der én, og pludselig er der en hel hær af dem. Hvor kommer de små bananfluer fra og hvordan undgår du at de invaderer dit køkken?

 

Hvad er bananfluer?

Bananfluer kaldes også for frugtfluer, eddikefluer eller vinfluer. De fire navne giver os en meget god indsigt i, hvad de små fluer bliver tiltrukket af. Bananfluernes larver lever af gærceller, som netop findes i overmoden frugt, eddike og vin. Gærcellerne har særligt gode vækstbetingelser i meget moden frugt, der er blevet stødt eller har små revner.

Bananfluer er kun 3-4 mm lange. De har en gullig-brun farve og små gennemsigtige vinger. De flyver på en stille og nærmest svævende måde.

Hun-bananfluerne lægger sine æg i de madrester den finder og behøver faktisk kun en enkelt spildt dråbe juice eller vin for at kunne lægge sine æg. Pupperne ligner små brune frø og æggene er hvidlige, og så bittesmå, at de er meget svære at se med det blotte øje. Bananfluen kan lægge omkring 25 æg om dagen og op til 200 i løbet af sit liv. Efter ca. et døgn kravler de små larver ud af deres æg og søger derefter længere ned i maden. Larverne er hvidgule maddiker, som bliver ca. 4-5 mm lange. De bliver fuldvoksne på fire-fem dage og herefter forpupper de sig. I puppen forvandler de sig til voksne fluer i løbet af yderligere tre-fire dage. Fluerne kan begynde at lægge æg allerede når de er 24 timer gamle. Så under optimale omstændigheder gennemfører bananfluen hele dens udvikling på under 10 dage. Når de er indendørs, kan de yngle hele året rundt.

 

Den mest effektive bekæmpelse af bananfluer

Har du forgæves forsøgt at komme af med de små bananfluer? Er du godt og grundigt træt af hele tiden at have dem flyvende om næsen på dig? Så vil jeg anbefale, at du kontakter en professionel skadedyrsbekæmper. Hos Skadedyr Forbudt bekæmper vi alle former for skadedyr, og vi gør det både skånsomt og effektivt.

 

>> Få et uforpligtende tilbud om bekæmpelse af bananfluer her (link)

 

Hvor kommer bananfluer fra?

Invasionen af bananfluer er et problem fra sommeren begynder og den topper som regel i august. Herefter forsvinder de typisk i takt med, at vejret bliver køligere.

Men hvor kommer de så fra? Mange tror, at de små fluer gemmer sig i den frugt, vi køber i supermarkedet og bringer med hjem. Det er dog meget sjældent tilfældet. I supermarkedet bliver frugten nemlig opbevaret køligt og det kan de små sværmere ikke lide. Derudover holder frugten sig bedre i supermarkedet pga. de kølige forhold, hvilket betyder, at den ikke overmodner og gærer. Derfor får bananfluerne først lyst til at formere sig i vores frugt, når den er kommet hjem til os selv i lidt mere lune omgivelser, hvor frugten hurtigere bliver overmoden.

Fluerne er i nogle tilfælde allerede i dit hjem. De kan f.eks. let finde vej gennem vinduer og sprækker, og komme ind og hygge sig i små rådne blade i dine potteplanter. Fluerne har nemlig en fuldstændig eminent lugtesans og snuser sig let vej til de gode, rådne sager.

Det er selvfølgelig ikke kun de små, rådne blade, som fluerne kan lugte sig frem til. De bliver også tiltrukket af den overmodne, måske stødte, frugt du har liggende på køkkenbordet, det åbne glas med en rest marmelade eller vinsjatten på sofabordet. Igen kommer de udefra gennem åbne vinduer eller døre.

 

Er bananfluer farlige for vores sundhed?

Hverken bananfluen, dens larver eller æg er i sig selv sundhedsskadelige. Dog kan bananfluer, ligesom andre slags fluer, være smittebærere, hvis de har været i kontakt med bakterier. Derfor er det selvfølgelig bedst at komme af med dem så hurtigt og effektivt som muligt.

 

Undgå at få besøg af de små sværmere

Bananfluer tiltrækkes som sagt af overmodne frugter, vin og eddike-rester. Så hvis du vil undgå en flueinvasion hjemme hos dig, er det smarteste simpelthen at undgå at have de madvarer ,de tiltrækkes af, liggende fremme. Undgå at have stødt og overmoden frugt liggende på køkkenbordet. Hav ikke glas med rester af syltede agurker eller rødbeder stående uden låg. Sørg for at skylle vinglasset efter brug. Tjek også at der ikke ligger spildte sjatter af f.eks. juice eller øl ved køkkenvasken, på bordet eller under vasken.

For at undgå at bananfluerne invaderer dine affalds- og kompostbeholdere, skal du sørge for at de er lukkede, bliver tømt jævnligt og renset omhyggeligt efter hver tømning.

 

Lav en bananfluefælde

Hvis du allerede har fået de små bananfluer indenfor, kan du forsøge at komme af med dem ved at lave en fælde. Her er et par ideer til en bananfluefælde:

Eddikefælde
Du kan hælde en smule æbleeddike i et glas, klippe et lille hul i en plastpose, sætte posen over glasset, så hullet er i midten og sætte den fast med en elastik rundt om posen og glasset. Hullet skal være stort nok til at fluen kan komme ned, men ikke så stort at den kan flyve ud igen.

Vinfælde
Tag et glas med en rest hvidvin i bunden. Kom et par dråber opvaskemiddel ned oveni. Dette fjerner overfladespændingen. Vinen tiltrækker fluerne, men opvaskemidlet gør at de ikke kan komme op igen. Det betyder at de små fluer drukner, og hvis der udklækkes nye, drukner de også.

Marmeladefælde
Lav små huller i et marmeladeglas, som har en smule marmeladerester i sig. Igen skal hullet være stort nok til at fluen kan flyve derned, men ikke så stort at den kan flyve op igen.

Sæt et par af disse fælder op i de områder, hvor der er flest bananfluer. Tøm fælderne når du synes, det er nødvendigt, og fyld dem så op igen. I løbet af en uge eller to skulle du gerne være af med de fleste af fluerne.

 

Kom problemet med bananfluer til livs

Der er som beskrevet meget, man selv kan forsøge sig med for at komme de små fluer til livs, men de kan være meget svære helt at få udryddet. Tit vil problemet blusse op igen og igen. Hvis du løbende bliver invaderet af bananfluer og de generer dig meget, så kontakt en professionel skadedyrsbekæmper, så du kan få dit problem løst hurtigt og effektivt. Hos Skadedyr Forbudt er du altid sikret en målrettet indsats mod dit skadedyrsproblem til rimelige priser.

 

Du kan også vælge at få bekæmpet dine bananfluer på et abonnement

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *